Tv-arvio: Uusi Twin Peaks: The Return jää puuduttavaksi kikkailuksi


Neljännesvuosisata sitten murhattu Laura Palmer (Sheryl Lee) on yhä vahvasti läsnä kotikaupungissaan Twin Peaksissa.

MIKÄ: 18-osainen amerikkalainen draamasarja Twin Peaks: The Return. Pääosissa ovat mm. Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Mädchen Amick ja Ray Wise.
MISSÄ JA MILLOIN:  Ma 22.5.2017 alkaen maksullinen tilausvideopalvelu HBO Nordic. Nyt on katsottavissa neljä ensimmäistä jaksoa. 5. osa tulee katseluun ma 5.6.2017, ja sen jälkeen uusi jakso ilmestyy palveluun aina viikon välein maanantaisin. HBO Nordicin ensimmäinen katselukuukausi on nyt uusille tilaajille ilmainen. Pääset palveluun klikkaamalla tästä.


Neljännesvuosisata sitten televisiota katsova maailma seurasi henkeään pidätellen teinityttö Laura Palmerin murhamysteerin selvittelyä omaperäisessä ja omalaatuisessa tv-sarjassa Twin Peaks (1990-1991). Mark Frostin ja David Lynchin luomuksesta tuli kulttikamaa ja sen nuorista, tuntemattomista näyttelijöistä teini-idoleita. Mystisen, nokkelan ja vinon huumorin sävyttämän Twin Peaksin jälkeen tv ei enää ollut entisellään.

Tv-sarjan jälkeen David Lynch ohjasi juonellisesti tv-sarjaa edeltävän elokuvan Twin Peaks - Tuli kulje kanssani (1992). Vuonna 2014 hän teki vielä elokuvan Twin Peaks: The Missing Pieces, jossa hyödynsi osin ensimmäisestä elokuvasta ylitse jäänyttä materiaalia.

Ja nyt, monen mutkan ja viivästyksen jälkeen, tehdään sitten paluu Twin Peaksin pikkukaupunkiin Frostin ja Lynchin yhdessä luomassa uudessa tv-sarjassa Twin Peaks: The Return.

Tracey (Madeline Zima) toivoo lumoavansa Samin (Benjamin Rosenfield) latten voimalla.


Olen alkuperäisen sarjan fani, mutta tässä välissä on neljännesvuosisata vierähtänyt itse kultakin. Pakko silti myöntää, että kylmät väreet juoksivat selkäpiissä, kun tuttu tunnari alkoi soida. Siihen eivät onneksi ole kajonneet.

Moni asia pohjoisessa amerikkalaisessa pikkukaupungissa lähellä Kanadan rajaa on kyllä 25 vuodessa muuttunut. Kahvi on nyt lattea ja Laura Palmerin muisto haalistunut, mutta sitten pölkyllä on taas asiaa, ja menneisyyden kauhut palaavat.

Samaan aikaan kaukana New Yorkissa opiskelijapoika Sam (Benjamin Rosenfield) tekee sivutyökseen jotain huippusalaista ja kuolettavan tylsää. Lattea hänelle kantava Tracey (Madeline Zima) ei ole pysyä nahoissaan.

Buckhornissa, Etelä-Dakotassa rehtoria (Matthew Lillard) uhkaa elinkautinen, vaikkei hän omasta mielestään ole murhannut ketään.

Twin Peaks: The Return tietenkin vilisee vanhastaan tuttuja kasvoja. Isoimman roolin on tälläkin kertaa saanut erikoisagentti Dale Cooperia näyttelevä Kyle MacLachlan. Nyt Kylelle on kyllä annettu aivan liikaa ruutuaikaa ja liian monta peruukkia. Ainakin toivon niiden olevan peruukkeja.

Lucy (Kimmy Robertson)  ja   Benjamin Horne (Richard Beymer ) ovat aivan entisellään, mutta  Bobby (Dana Ashbrook) on kyllä tyylikkäästi miehistynyt sitten viimenäkemän. Ainakin ulkoisesti.  David Duchovny taas tekee neljännessä jaksossa  mehukkaan paluun Denise Brysonin roolissa. David Lynch jatkaa itse Gordon Colen osassa.

Uusina kasvoina Twin Peaksissa vilahtavat nyt mm.  Naomi Watts ja Jennifer Jason Leigh.

David Duchovny tekee  neljännessä jaksossa mehukkaan roolin.

N
eljännesvuosisata on myös harventanut rivejä. Uuden Twin Peaksin avausjakso on omistettu Pölkkyrouvaa esittävälle Catherine E. Coulsonille, joka kuoli syöpään 2015, ja kakkosjakso Bobia näyttelevälle Frank Silvalle, joka menehtyi jo vuonna 1995. Kolmannen osan lopussa muistetaan vuonna 2008 kuollutta Don S. Davisiä (majuri Garland Briggs) ja nyt tammikuussa edesmennyttä Miguel Ferreriä (Albert). Aiemmin kuvattujen kohtausten ansiosta he kaikki ovat kuitenkin mukana myös uudessa sarjassa.

Nykyteknologialla kikkaillaan sarjassa jonkin verran, ja välillä efektit ovat kömpelöitä. Ehkä David Lynchin, 71, olisi kannattanyt pitäytyä perinteisemmissä ja itselleen tutummissa ilmaisumuodoissa. Visuaalisesti upeita tv-kuvia hän on yhä mestari luomaan.

Ilmeisesti miehellä on jotain kännyköitä vastaan, sillä sarjassa käytetään veikeästi osin lankapuhelimia. Suomesta niitä ei taida enää montaa edes löytyä.

Ruth Radelet ja Chromatics-bändi tuovat kakkosjaksossa Twin Peaksin musiikin viehkosti 2000-luvulle sarjan perinteitä kunnioittaen. Alkuperäisessä sarjassa liversi kovasti Ruthilta kuulostava Julee Cruise. Jaksojen vaihtuvat päätösbiisit ovat ylipäänsäkin kivoja.

Kyle MacLachlan nähdään uusissa jaksoissa vähän turhankin monessa kuosissa.

Twin Peaks: The Returnista on nyt katsottavissa neljä ensimmäistä osaa. Aloitin katselusession intoa puhkuen, mutta petyin pahemman kerran.

Uusissa jaksoissa ollaan vähemmän Twin Peaksissa ja sukkuloidaan sen sijaan pitkin poikin Yhdysvaltoja. Hitaasti käynnistyvässä avausjaksossa oli sentään jotain pikkukaupungin tuttua tunnelmaa, mutta osat kaksi ja kolme olivat valtaosaltaan puuduttavaa häröilyä. Puolet vähemmän kuumehouretta ja hallusinaatioita olisivat ollut paikallaan, enkä olisi kestänyt enää yhtään enempää punaverhoisia huoneita. Takaisin Twin Peaksiin palattiin oikeastaan vasta nelosjaksossa.

Melkein neljäsosa uudesta sarjasta on siis jo nähtynä, ja juoni tuntuu olevan aivan levällään. En voi luvata, että oikeasti jaksan katsoa läpi koko kauden, jos näillä eväillä mennään. 18 osaa on nykymaailmassa paljon, joten todennäköisesti vähemmän olisi jälleen kerran ollut enemmän. Se sarjan kunniaksi on kyllä sanottava, että nyt ei tosiaankaan ole lähdetty toistamaan 25 vuoden takaista tarinaa.

En tiedä, onnistuuko uusi Twin Peaks tavoittamaan oikein ketään. Alkuperäisen sarjan ystäville se tarjoaa liian vähän nostalgiaa, ja vahvasti epäilen, mahtavatko uudet sukupolvet kiinnostua siitä lainkaan. Twin Peaks muutti tv-ilmaisua neljännesvuosisata sitten, mutta se mikä silloin oli outoa ja ainutlaatuista, on nyt television normikuvastoa.

Asiat ovat 25 vuodessa muuttuneet myös Twin Peaksin pikkukaupungissa.

Uudesta Twin Peaksista puuttuu tyystin alkuperäisen sarjan lumo. Silloin aikoinaan liki kaikki sarjan hahmot olivat outoudestaan huolimatta jotenkin myös viileitä ja/tai elegantteja. Katsoja halusi olla Donna, Audrey tai agentti Cooper. No, Laura Palmer nyt ehkä halusi harvempi olla, mutta hänen kohtaloaan samastuttiin kyllä suremaan.

Nyt on toisin. Uuden Twin Peaksin väki on kyllä outoa ja rosoista, mutta ei heidän nahkoihinsa haluaisi. Ainakaan ensimmäisissä neljässä jaksossa ei ollut yhtään lumoavaa tai edes kiinnostavaa hahmoa.

Sosiaalisessa mediassa kyllä riemu repeää, kun fanit huomaavat Pölkkynaisen/Pölkkyrouvan uuden suomennoksen nelosjaksossa: Lokikirjanainen. Ihan noin pihalla ei kulttisarjaa suomentaessaan saisi olla.


PS.  HBO Nordicilta löytyy myös alkuperäinen Twin Peaks kokonaisuudessaan. Jos katsot sarjoista vain toisen, katso se.

Twin Peaksin uudessa tulemisessa kahvi on lattea ja piirakasta vain puhutaan.

Kommentit

  1. Twin Peaksin uusissa jaksoissa pidetään tällä viikolla kesätaukoa (viikko 27), ja seuraava uusi osa on luvassa ensi maanantaina 10.7.2017.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti