Tv-arvio: Kiehtova Bodo - kabareekuningas vie 1900-luvun alun varieteen ja elokuvan maailmaan

Nuorta Bodoa näyttelee Antoni Królikowski.


MIKÄ? 13-osainen puolalainen draamasarja Bodo - kabareekuningas
MISSÄ JA MILLOIN? Ensiesitys ti, ke & to Yle Teema klo 19.00, viikon jaksojen uusintapaketti samalla kanavalla sunnuntai-iltapäivisin. Yle Areenassa osat ovat nähtävissä kuukauden ajan. Sarjaa pääset katsomaan klikkaamalla tästä.


Velvetin ja Milanon naisten paratiisin uusia jaksoja odotellessa Yle Teema tarjoaa tilalle aikamatkaa 1900-luvun alkuvuosikymmenten Puolaan. Kyllä, oikein luitte. 13-osaisen puolalaissarjan nimi on Bodo - kabareekuningas (Bodo, 2016), ja siinä sääret säihkyvät ja sulat pöllyävät.

Łódźin kaupungista ja vuodesta 1916 alkavan tarinan päähenkilö on teini-ikäinen Bodzio (Antoni Królikowski), josta äiti (Agnieszka Wosińska) toivoo lakimiestä tai lääkäriä. Turha on toivoa, sillä koulussa sujuu surkeasti ja ylioppilaaksi pääsemisestä lienee turha haaveilla. Sen sijaan poika unelmoi kabareetähteydestä ja urasta näyttämöllä.  Elokuva tekee kuitenkin tuloaan ja valtaa alaa näyttämöviihteeltä. Maailma on muutenkin muuttumassa, ja Puolan itsenäisyys ottaa haparoivia ensiaskeleitaan ensimmäisen maailmansodan jylistessä taustalla.

Vanhempaa Bodoa esittää Tomasz Schuchardt. 

Alkujaksojen perusteella Bodo - kabareekuningas on erinomaisesti ohjattu, näytelty, lavastettu ja puvustettu laatusarja. Pidän myös sen musiikista: sarjassa nähdään ilahduttavan paljon menneen maailman veikeitä kabaree-esityksiä. Visuaalisesta kauneudestaan huolimatta sarja ei silottele nuoren Bodon uran alkuvaiheita. Elämä on ankaraa, nälkä kurnii suolissa ja kaikki yrittävät kilvan käyttää nuorukaista hyväkseen. Hohtoa arkeen tuo silloin tällöin ohitse liihottava puolalaissyntyinen Pola Negri, josta 1920-luvulla tuli mykkäelokuvan suuri tähti Hollywoodissa.

Sarja tarjoaa oivan ikkunan kabareen, elokuvan ja vähän Euroopankin historiaan. On hurja ajatus, että tuosta kaikesta on vain sata vuotta. 1900-luvun alkuvuosikymmenet eivät ole muinaisuutta, vaikka nuoresta ihmisestä saattaakin siltä tuntua: minunkin isoisäni eli 101-vuotiaaksi.

Oikea Eugeniusz Bodo poseerasi mielellään Sambo-koiransa kanssa.

Bodon vaiheita seuraa kuin sepitteellistä seikkailua, mutta huimista käänteistään huolimatta tarina on siis tosi. Bodo oli sveitsiläis-puolalainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja näyttelijä Eugeniusz Bodo (1899-1943), joka nautti suurta suosiota sotienvälisessä Puolassa. Bodon elämäntarina on sangen vaiherikas, mutta koska harva suomalainen sen ennestään tuntee, en nyt paljasta enempää. Katsokaa itse.

1930-luvun puolalaista filmitähteä Zula Pogorzelskaa esittää Roma Gąsiorowska.

Samaan aikakauteen sijoittuvaan australialaiseen Neiti Fisherin etsivätoimistoon (Oi, sitä sarjaa minä sitten rakastan!) ei Bodo - kabareekuningasta oikein voi verrata, sillä Neiti Fisher on komediallinen rikossarja, kun taas Bodo eloisuudestaan huolimatta vakavaa draamaa.

Bodon tarina on viehko, kiehtova ja kiinnostava. Vaivaa on nähty ja huolella on tehty, joten kiitollinen pitää olla, että sarja on Suomeenkin saatu. Täkäläinen tv-tarjonta olisi paljon köyhempää ilman näitä Teeman meille tarjoamia italialaisia, espanjalaisia ja vaikkapa siis puolalaisia herkkupaloja. Koko maailma ei pyöri englanniksi, vaikka moni Suomessa tuntuu nykyään niin uskovan.

Ps. Neiti Fisherin etsivätoimistoa voit katsoa Netflixissä klikkaamalla tästä.


Tästä linkistä voit vilkaista, kuinka värikäs ja näyttävä Bodon maailma on:

Kommentit