Tv-arvio: The Crown on upea suursarja Englannin kuningattaren elämästä (Satuilualustan joulukalenteri, 22. luukku)



MIKÄ? 10–60 -osainen englantilaisamerikkalainen draamasarja The Crown
MISSÄ? Sarja löytyy maksullisesta Netflix-tilausvideopalvelusta. Ensimmäinen katselukuukausi on nyt uusille tilaajille ilmainen. Pääset palveluun klikkaamalla tästä.

Hyvin harvoin tulee vastaan tv-sarja, jota katsoessaan voi vain epäuskoisena päätään pudistellen todeta, että on se hieno! Nyt tuli. Netflixin alkuperäissarja The Crown (2016– ) on helmi, jolla totisesti kannattaa itseään jouluna hemmotella.

The Crown eli Kruunu kertoo Ison-Britannian kuningattaren Elisabet II:n (s. 1926) elämästä ja pitkästä valtakaudesta. Tuotannosta on kaavailtu peräti kuuden kauden ja 60 jakson mittaista, kuusi vuosikymmentä kattavaa suursarjaa. Ensimmäinen kausi eli ensimmäiset kymmenen jaksoa ovat nyt katsottavissa Netflixillä, ja parhaillaan kuvataan sarjan toista kautta. Nuorta kuningatarta esittävä brittinäyttelijä Claire Foy on paljastanut sen jatkavan suurin piirtein siitä, mihin ensimmäisen kauden päättyessä jäädään. Myös uusi kausi tulee kattamaan noin vuosikymmenen tapahtumat.

The Crownin on luonut kuningatar Elisabet II:n elämään jo Helen Mirrenin tähdittämässä elokuvassa The Queen (2006) sekä näytelmässään The Audience (2013) paneutunut brittikäsikirjoittaja ja tuottaja Peter Morgan. Tarina on "tositapahtumien inspiroima" eli tietenkin osittain fiktiota. Kukapa meistä olisi ollut kuulemassa kuninkaallisten yksityisiä keskusteluja. Sen verran tiukasti historialliset tapahtumat ja tunnetut tosiasiat kertomuksen kulkua kuitenkin säätelevät, että on helppo uskoa asioiden todellisuudessakin suurin piirtein noin menneen. Ja vaikka tietää, kuinka tarina pääpiirteissään etenee, seuraa koskettavaa ja uskottavaa sarjaa silti kuin jännitysnäytelmää.

Britannian lisäksi The Crownia on kuvattu Etelä-Afrikassa, ja ensimmäisen kauden on arveltu maksaneen ainakin 100 miljoonaa puntaa.

Kieltämättä erittäin näyttävän sarjan ensimmäisen kauden tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1947–1955. Pari piipahdusta tehdään myös kuningattaren  lapsuuteen 1930-luvulle. Kuningattaren valtakauden alkuvaiheiden lisäksi mukana on erilaisiin teemoihin paneutuvia jaksoja. Niiden aiheina ovat muun muassa Lontoon tappava savusumu joulukuussa 1952, pääministeri Winston Churchillin 80-vuotispäivät sekä prinsessa Margaretin kohuromanssi.

32-vuotias Claire Foy (tv-sarja Susipalatsi) tekee ihan huikeaa työtä nuorena Elisabetina, joka silmät suurina ja säikkyinä vasta aloittelee pitkää työrupeamaansa kuningattarena. Kun tarina etenee, kuningattaren ilme tiukentuu ja koirat valtaavat kuvissa tilaa lapsilta. Prinssipuoliso Philip (tv-sarjassa Doctor Who nähty Matt Smith) taas muuttuu varsinaisesta vilkkusilmästä turhautuneeksi murjottajaksi.

Myös kuvallisesti sarjassa on aivan upeita kohtauksia, esimerkiksi kuningattaren ja prinssi Philipin hidastetut hetken Australiassa konfettisateessa.Tai prinsessa Margaretin (Vanessa Kirby) ja Peter Townsendin (Ben Miles) salainen kohtaaminen luonnon keskellä: kuin maalaus.

Paitsi kertomus kuningatar Elisabet II:n elämästä, kasvaa The Crownista toivottavasti uusien kausien myötä myös elävä ja helposti lähestyttävä kuvaus Britannian ja maailmankin kuudestakymmenestä lähivuosikymmenestä. Voi sitä historiaa näinkin opettaa.

Historiallisten tapahtumien lisäksi sarjasta voi oppia myös melkoisesti kuninkaallista etikettiä ja kulttuurihistoriaa. Onhan se kiinnostavaa tasavaltalaisestakin. Maailma muuttuu, mutta kuningashuoneista Britannian on edelleen se maailman merkittävin, joten on heidän tapojaan hyvä vähän ymmärtää. Sarjassa avataan hyvin myös sitä, kuinka kuningashuoneen olemassaoloa ja suhdetta muihin vallankäyttäjiin kansalaisille Britanniassa perustellaan. Kuten tunnettua, nuo perusteet ovat viimeisen sadan vuoden aikana kovasti horjuneet ja murentuneet.

The Crown on myös epätavallisen kypsä ja aikuinen tv-sarja. Siinä on syvää ymmärrystä sekä ihmisluontoa että valtaa ja vallankäyttöä koskien. Sarjassa ei sorruta mustavalkoisuuteen eikä valita puolia, vaan annetaan katsojan tehdä omat johtopäätöksensä. Hyvien ja pahojen sijasta on vain ihmisiä haastavissa tilanteissa, hyveineen ja heikkouksineen.

The Crownin tinkimätön laadukkuus on jo ehditty noteerata maailmalla. Se on Golden Globe -ehdokkaana television vuoden parhaaksi draamasarjaksi, ja Claire Foy on ehdolla vuoden parhaaksi draamasarjan naisnäyttelijäksi. Ehdolla on todella ansaitusti myös John Lithgow huikeasta sivuroolistaan Winston Churchillinä. Kumma, jos ei ainakin joku Kultaisista Maapalloista kohdalle kopsahda.

***
Satuilualustan joulukalenteri avautuu joka päivä jouluun asti Satuilualusta-blogin Facebook-sivuilla. Sieltä löydät pieniä ajankohtaisia kirja-, teatteri-, televisio- ja näyttelyvinkkejä. Muutama lahjavihjekin on saattanut livahtaa joukkoon. Pääset joulukalenteriin klikkaamalla tästä.


Tästä alta löydät linkin minidokumenttiin, jossa kerrotaan, kuinka The Crown-sarjan upeat asut syntyivät:

Kommentit