Tv-arvio: Rikossarja Nousuvesi on laadukas ja vangitseva

Olivia Rönning (Julia Ragnarsson) alkaa uudessa ruotsalaisessa rikossarjassa tutkia 25 vuotta vanhaa murhaa.


Mikä? 10-osainen ruotsalainen rikossarja Nousuvesi.
Missä ja milloin? Ensiesitys sunnuntai-iltaisin TV1:ssä noin klo 22.00, uusinnat torstai-iltaisin noin klo 23.10. Yle Areenassa osat ovat katsottavissa 30 päivän ajan.


TV1:ssä on juuri käynnistynyt uusi 10-osainen ruotsalainen rikossarja Nousuvesi (Springfloden, 2016). Alkuvuodesta Ruotsissa esitetty sarja oli kotimaassaan katsojamenestys, ja siihen on jo kovasti toivottu uutta kautta. Myös oma Ylemme on ollut mukana SVT Draman tuotannossa.

Nousuveden päähenkilö on nuori poliisikorkeakoulun opiskelija Olivia Rönning (Julia Ragnarsson), joka saa kesäläksykseen 25 vuotta vanhan selvittämättömän murhan. Nuori, raskaana ollut nainen on julmasti hukutettu nousuveteen Ruotsin länsirannikolla, eikä edes tämän henkilöllisyyttä ole koskaan saatu selville.

Olivia uppotuu vanhaan rikokseen, ja hänen mielenkiintonsa vain lisääntyy, kun käy ilmi, että myös hänen edesmennyt poliisi-isänsä tutki aikoinaan samaa murhaa liki pakkomielteisesti. Pian Olivia saa huomata, että monikin taho haluaa vanhan murhan jäävän ratkaisematta. Hän ei kuitenkaan luovuta, vaan etsii avukseen tapauksen alkuperäisen tutkijan Tom Stiltonin (Kjell Bergqvist), joka nykyään elää kodittomana Tukholman kaduilla.

Kjell Bergqvist on jo ehtinyt saada roolistaan ruotsalaisten Emmyn eli Kristallen-palkinnon. Pikkutytöstä asti näytellyt 24-vuotias Julia Ragnarsson taas nimettiin Vuoden nousevaksi tähdeksi  jo Tukholman kansainvälisillä filmifestivaaleilla vuonna 2014, mutta Olivian osa on hänen varsinainen läpimurtonsa. Hienoa työtä Julia tekeekin.

Nousuveden sivurooleissa vilisee tuttuja, kokeneita ja taitavia ruotsalaisnäyttelijöitä, muun muassa Helena Bergström, Görel Crona, Angela Kovács, Niklas Hjulström, Dag Malmberg, Kjell Wilhelmsen ja Cecilia NilssonJohan Widerberg irrottelee lipevänä Minkkinä.

Rolf ja Cilla Börjlind ovat tähän mennessä kirjoittaneet kolme dekkaria. Ne kaikki on myös suomennettu.

Nousuvesi pohjautuu Rolf ja Cilla Börjlindin esikoisdekkariin Springfloden (Norstedts, 2012), joka 2013 suomennettiin nimellä Nousuvesi (S&S). Nyttemmin pariskunta on kirjoittanut myös kaksi muuta dekkaria, joissa Olivia ja Tom jatkavat tutkimuksiaan.

Ennen dekkareitaan Börjlindit ovat tehneet Ruotsissa mittavan uran muun muassa Martin Beck-elokuvien käsikirjoittajina. He ovat itse tehneet myös Nousuveden tv-käsikirjoituksen. Pariskunnan vankka kokemus paistaa sarjasta: on ilo katsoa, kun tarina etenee näin sulavasti ja vailla kuolleita hetkiä.

Tom Stilton (Kjell Bergqvist) ponnistaa kadulta Olivian avuksi murhaa tutkimaan.

Nousuvettä on verrattu ruotsalais-tanskalaiseen tv-sarjaan Silta (Bron/Broen, 2011), mutta minusta sarjat ovat melko erilaisia. Molemmissa päähenkilönä on kyllä nuori, rikosta määrätietoisesti selvittävä nainen, mutta siinä missä Sillan päähenkilöllä Saga Norénilla on ilmiselviä vaikeuksia hahmottaa sosiaalisia tilanteita, Olivia Rönning on kyllä pidättyväinen ja vähäeleinen, mutta tunne-elämältään jokseenkin normaali.

Liki autistinen Saga on älyltään ylivertainen ihmenainen, mutta Olivia etenee tutkimuksissaan ihan perustaviksen konstein. Ihmisiä jututtaessaan hän törmää siihen, että joka sanan saa nyhtää eikä yhteenkään kysymykseen saa suoraa vastausta. Se on katsojasta mukavan tuttua ja tavallista.

Siinä missä Sillassa rakennetaan mysteereitä ja monimutkaisia salaliittoja, Nousuvesi näyttää muutenkin ponnistavan arkisemmalta ja suoraviivaisemmalta pohjalta.

Kodittomat joutuvat Nousuvedessä silmittömän väkivallan kohteeksi. 


Alle 16-vuotiailta kielletyssä Nousuvedessä on väkivaltaa, mutta se ei ole viihteellistä eikä ihannoitua. Hakkaaminen sattuu ja sillä on kuolemanvakavia seurauksia. Karua, ajatuksia herättävää katsottavaa on sekin, kun pikkupojat tappelevat kehässä vedonlyöjien huviksi. Julkinen raakuus kun tuntuu todellisuudessakin nostavan päätään tässä ajassa.

Kodittomien kovaa elämää sarja sen sijaan kuvaa jotenkin romantisoiden. Kadulla ollaan rehtejä ja toverillisia, suttuisia kyllä, mutta kumman selväpäisiä, vaikka päihteet ovat monelle ongelma. Todellisuudessa  ryhtiliike takaisin normiarkeen tuskin sujuisi noin ongelmitta.

Olen nähnyt Nousuvedestä kuusi ensimmäistä osaa, ja vangitseva laatusarja se ilman muuta on. Nähtäväksi jää, riittääkö tarinaa ja jännitettä kymmeneen osaan. Lupaavat skandinaaviset rikossarjat ovat viime aikoina usein tuntuneet lopulta vähän venytetyiltä, mutta Nousuvesi saattaa hyvinkin pitää tasonsa loppuun asti.

Nousuveden ensimmäisen jakson voit nyt katsoa myös Yle Areenasta.

Kommentit

  1. Nousuvesi alkaa uusintana TV1:ssä sunnuntaina 25.2.2018 klo 22.35. Jaksot esitetään kanavalla sunnuntai-iltaisin noin klo 22.30, ja ne uusitaan torstaisin noin klo 23.30. Yle Areenasta sarjan osat löytyvät kuukauden ajan. Nousuveden uusi, toinen tuotantokausi nähdään Ylellä myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Nousuveden uudet jaksot nähdään Ruotsissa syksyllä 2018, ja niitä on kuvattu mm. Ranskan Marseillessa. Siksi onkin veikkailtu, että osien pohjana olisi sarjan kirjoista Kolmas ääni.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti